Rundvlees ragu

Als ik aan pasta denk is het eerste wat me te binnen schiet pasta met tomatensaus en gehakt. Dat is erg lekker, maar soms wil je wel eens wat anders. Op Pinterest kwam ik een recept tegen van langzaam gegaarde rundvlees ragu. Pasta met draadjesvlees dus. Met tomatensaus, maar totaal anders dan bijvoorbeeld de snelle macaroni die ik vorige week maakte.

In het originele recept van Recipe Tin Eatsย staat de saus meer dan 2 uur op het vuur. Dit maakt het ook erg geschikt om in de slowcooker te bereiden. Hierdoor mengen de smaken goed en gaart het vlees extra langzaam, waardoor het heerlijk mals blijft. Je kunt het dan zo uit elkaar pluizen. Mocht je geen slowcooker hebben dan kun je het prima bereiden in de braadpan. De aanpassingen voor bereiding in een pan staan onder het recept.

In het originele recept worden er geen extra groenten aan de maaltijd toegevoegd. Om er toch een volledige maaltijd van te maken heb ik rode paprika en courgette gebruikt. De groenten heb ik niet in de slowcooker gedaan, maar aan het eind even opgebakken. De saus wordt anders erg waterig door het vocht dat uit de groente komt. Bereid je het gerecht in de pan dan kun je de groenten prima mee laten stoven.

Rundvlees ragu

Wat heb je nodig: 3-4 personen

  • 300 gram (volkoren) spaghetti
  • 500 gram riblappen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 2 gedroogde laurierbladeren
  • Groente naar keuze (ik gebruikte 2 rode paprika en 1 courgette)
  • Parmezaanse kaas

1. Dep de riblappen droog, bestrooi met peper en snij in tweeรซn. Verhit wat olijfolie in een braadpan op hoog vuur en schroei de riblappen aan alle kanten dicht. Haal ze daarna uit de pan en leg ze even aan de kant.

2. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Snij de wortel en bleekselderij in kleine blokjes.

3. Zet het vuur middellaag en verhit indien nodig nog een beetje olijfolie in de pan. Fruit de ui en de knoflook aan. Voeg na 2 minuten de wortel en selderij toe en bak dit nog 5 minuten zachtjes mee.

4. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en laurierbladeren toe en verkruimel het bouillonblokje. Roer het geheel goed door. Giet het mengsel over in de slowcooker en leg de riblappen in de saus.

5. Zet de slowcooker op low en laat het 6 uur garen. Na 6 uur zouden de riblappen bijna uit elkaar moeten vallen, anders moet het nog even langer garen.

6. Haal de riblappen uit de pan en pluis ze met 2 vorken uit elkaar. Verwijder de laurierbladeren.

7. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking

8. Snij en bak de groenten in een hapjespan. Voeg als ze bijna gaar zijn het vlees en de saus toe aan de hapjespan. Roer het geheel goed door en breng op smaak met peper en zout. Als de saus erg zuur is kun je een klein beetje suiker toevoegen (begin met 1/4 theelepel).

9. Voeg de spaghetti toe aan de saus. Als de saus te dik is kun je een beetje kookvocht toevoegen. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding in de pan:

Voeg 350 ml extra water toe en laat de saus minimaal 2 uur op laag vuur stoven met het deksel op de pan. Als de saus na 1,5 uur te waterig is kun je het laatste half uur het deksel eraf halen.

~~~~~~~~~~

Volg me ook op Facebook, Instagramย en Twitter. Heb je een gerecht gemaakt van mijn blog? Deel dit dan via social media met #heatherandlime, zodat ik het ook kan zien. Vind ik leuk!